VOLEBNÍ PROGRAM SPOLKU KAMÝK

 

Služby a rozvoj obce

1. Snížíme Vám DANĚ Z NEMOVITOSTÍ na polovinu, tj. na původní úroveň platnou do roku 2021!

Schválením a vydáním vyhlášky č. 3/2021 rozhodlo zastupitelstvo obce o navýšení místního koeficientu daně z nemovitých věcí od roku 2022 o 100%. V květnu 2022 tak dostali všichni majitelé nemovitostí ve Velkých Přílepech složenku na úhradu této daně z nemovitých věcí v nové výši! Přestože obec neměla žádné odůvodnění pro toto navýšení daně, kromě toho, že je to možné, k navýšení došlo. Proto navrhneme snížení této daně, která nejvíce postihuje nízkopříjmové či nezaměstnané obyvatele.

 

2. Zajistíme zahájení výstavby vyprojektované tělocvičny pro veřejnost a pro základní školu!

Pět set žáků základní školy a ostatní obyvatelé si již dlouho zaslouží skutečné zázemí pro sportovní vyžití. Tuto nepochybně potřebnou investici nelze neustále odsouvat do budoucna a čekat až budou vypsány nějaké dotace nebo až si na tuto investici obec našetří nebo až bude vypsána a vyhodnocena architektonická soutěž na nové centrum obce. Přes opakované předvolební sliby, žáci školy a ostatní sportovní nadšenci musí stále cvičit v obecním tanečním sále restaurace U Korychů! Někdy dokonce musí cestovat za sportem do okolních obcí, jako jsou Úholičky nebo Roztoky, kde dávno toto zázemí pro celoroční sportování mají k dispozici!

 

3. Zřídíme obecní byty pro potřeby školy, obecní policie, invalidů či seniorů.

Současné i minulé vedení obce, se po zakoupení budovy 130 na Pražské ulici, kde býval obchod, marně snaží o smysluplné využití tohoto domu, zejména jeho rozsáhlého sklepení, prvního podlaží a podkroví. Minimální vybírané nájemné provozoven v přízemí nestačí ani na pokrytí udržovacích nákladů. Zastavili jsme zde již plány na výstavbu nového obecního úřadu. Nápad na rozšíření kanceláří obecního úřadu rekonstrukcí této budovy byl zcela v rozporu s potřebami občanů obce. Dlouhodobě chybějící obecní byty umožní příchod nových učitelů, policistů, lékařů či lékárníků nebo mohou sloužit invalidům, seniorům či občanům, kteří se dostanou do nouzových situací či do existenčních potíží.

 

4. Zřídíme sběrný dvůr pro občany Velkých Přílep

Kromě třídění domovního odpadu určíme místo pro trvalé odkládání nebezpečného, velkoobjemového i bioodpadu do kontejnerů.

 

5. Zavedeme svoz bioodpadu ze zahrad zdarma

Každému majiteli biopopelnice zajistíme odvoz bioodpadu zdarma a ukončíme nespravedlivé, neefektivní a nevzhledné rozmísťování kontejnerů v obci, které stačí jen na několik hodin a jen pro nejbližší okolní domy. Obdobný systém již úspěšně funguje v okolních obcích.

 

6. Umožníme vyřídit veškerou obecní agendu elektronicky jako v bance

Ukončíme stav, kdy je nutné s každým dokumentem či platbou za popelnice nebo za psa chodit na obecní úřad. Tyto záležitosti bude možné vyřídit i na dálku, přes internetové stránky obce a zabezpečenou platební bránu.

 

7. Navrhneme více finančních prostředků do grantového programu pro spolky, sdružení a sportovní aktivity v obci

Vyčleníme větší část rozpočtu obce na podporu spolkového života a sportovních aktivit, která je v současné době na stále nízké úrovni, která neodpovídá představám o podpoře a využití volného času dětí i dospělých.

 

8. Zasadíme se o zachování současného rázu zemědělské krajiny bez rozšiřování skladovacích areálů v okolí 

Pomocí územního plánu obce budeme bránit rozšiřování stále většího záboru zemědělské půdy nevzhlednými sklady, které dělají již dnes z okolních obcí sklad Evropy, se všemi dopravními a ekologickými důsledky.

 

9. Omezíme novou developerskou výstavbu bez posílení veřejných služeb

Nepovolíme v územním plánu a plánovacích smlouvách novou developerskou výstavbu bez zřízení a zajištění chybějících služeb pro současné občany.

10. Podpoříme vznik nových rekreačních a odpočinkových míst v obci

Ještě stále je ve Velkých Přílepech několik neudržovaných a zanedbaných míst, které stojí za to revitalizovat a dát jim nové využití.

 

Transparentnost

 

11. Budeme Vás i nadále včas informovat o plánech kraje i obce, které se Vás budou týkat!

Každá investice či určitý záměr obce nebo Středočeského kraje se plánuje minimálně několik měsíců dopředu. Včasná informace o těchto záměrech, které se Vás týkají, Vám i nadále umožní se včas k věci vyjádřit a diskutovat o těchto tématech dříve než bude zahájeno správní řízení ve věci. Zveřejnění těchto záměrů na úřední desce je sice dostatečné z hlediska zákona, ale nelze po občanovi spravedlivě požadovat její neustálé sledování. Navrhneme úpravu jednacího řádu zastupitelstva, aby obec napříště občany informovala i prostřednictvím aktualit na internetových stránkách obce a zejména pomocí obecní aplikace www.mobilnirozhlas.cz  nebo i pozvánkou na jednání formou roznosu letáků do schránky.

 

12. Budeme i nadále zveřejňovat projednávané dokumenty před jednáním každého zastupitelstva obce a videozáznamy ze zasedání

Na internetových stránkách www.spolekkamyk.cz pravidelně předem zveřejňujeme dokumenty k veřejnému jednání zastupitelstva a na našem kanálu youtube můžete shlédnout záznamy ze zasedání. Každý občan se tak může předem dozvědět o programu jednání zastupitelstva, o obsahu projednávaných materiálů včetně příloh. V současné době nejsou projednávané materiály obcí zveřejňovány vůbec, a to ani před jednáním ani po jednání zastupitelstva. Bohužel velmi často nedostávají v dostatečném předstihu informace a projednávané materiály ani zastupitelé a do aplikace www.usneseni.cz, která slouží zastupitelům i pro hlasování jsou dokumenty nahrány jen několik hodin před zasedáním. Budeme proto, v rámci námi navrhované otevřenosti obce, iniciovat změnu Jednacího řádu zastupitelstva, který tuto všeobecnou informovanost občanů zajistí.

 

13. Zřídíme transparentní bankovní účet obce

K současnému bankovnímu účtu obce zřídíme funkci transparentní účet, který umožní všem občanům sledování příjmů a zejména výdajů obce na internetu, jako nejlepší formu kontroly efektivity hospodaření vedení obce. Finanční prostředky nepatří vedení obce. Vedení obce dostalo od občanů pouze pověření s nimi efektivně a transparentně nakládat. Ve spoustě obcí je již tato služba občanům samozřejmostí, bohužel službou stále nechtěnou v obci naší. Proto budeme tuto transparentnost finančních toků obce navrhovat a nadále prosazovat.

 

14. Zveřejníme všechny smlouvy obce s dodavateli

Na internetu obce dobrovolně zveřejníme obsah všech obecních smluv s dodavateli, aby měl každý přehled a kontrolu nad obsahem, právy a povinnostmi ze smluv vyplývajících. Tento návrh na dobrovolné zveřejňování smluv předložíme v rámci námi navrhované otevřenosti obce vůči jejím občanům.

 

15. Umožníme Vám spolurozhodování formou ankety nebo místního referenda

O důležitých projektech a investicích Vám umožníme spolurozhodovat formou ankety nebo v místním referendu, tak abychom skutečně znali Váš názor a preference většiny občanů. Nelze si jako zastupitelstvo či vedení obce přisvojit právo na rozhodování o investicích v řádu desítek milionů korun, a to jen na základě vítězství ve volbách. Zastupitelé jsou odpovědní, podle skládaného slibu, obci a jejím občanům! Měli by tedy znát a hlavně respektovat jejich přání a požadavky.

 

16. Obnovíme obecní diskusní fórum na internetu

Na internetu obnovíme zrušené diskusní fórum, které umožní diskusi s občany a mezi občany o tématech, která je zajímají a tíží. Nové diskusní fórum bude sloužit pro registrované a ověřené uživatele ke slušné diskusi a dotazům občanů, kterým některé informace chybějí. Aktuální rubrika „Dotazy občanů“ na internetových stránkách obce funguje ve stylu: „Zeptejte se nás soukromě na co chcete, my Vám na co chceme veřejně odpovíme.“ Stav této rubriky s několika odpověďmi za měsíc jistě neodráží skutečný zájem a požadavky občanů. Pokračování této rubriky v tomto formátu není ani v souladu s naší navrhovanou otevřeností obce.

 

17. Zavedeme participativní rozpočet obce

Každoročně vyčleníme cca 1 mil. Kč v rozpočtu obce na výdaje pouze podle přímých navrhovaných přání obyvatel, o kterých následně budou moci sami hlasovat a plnit si tak přání svoje nebo svých dětí.  Každý bude moci podávat své návrhy, co za danou částku zrealizovat. Pak občané města v hlasování rozhodnou, které projekty obec zrealizuje. Participativní rozpočet, který je jedním z projektů vznikajících v rámci naší navrhované otevřenosti obce, umožní občanům rozhodování o veřejných financích a další rozvoj občanské společnosti.

 

 

Bezpečnost

18. Podporujeme výstavbu Jižního obchvatu Velkých Přílep kvůli plánované masivní výstavbě v okolních obcích!

Ve Statenicích a Lichocevsi se připravují projekty výstavby pro tisíce dalších obyvatel bez potřebné dopravní infrastruktury, požadujeme proto výstavbu obchvatu jako podmínku této výstavby.

Nepřipustíme výstavbu propojky dálnic D7 - D8 na území obce v trase, která byla odmítnuta občany v místním referendu již v roce 2017

Respektujeme i nadále druhý požadavek občanů z místního referenda, kterým občané zcela jasně odmítli navrhovanou trasu propojky dálnic D7-D8 v těsné blízkosti obce. Tato varianta bohužel neplní ani očekávání na snížení provozu a hluku na hlavních ulicích v obci (Pražská, Roztocká). Proto budeme nadále s pomocí dalších zákonných kroků bránit této trase a budeme aktivně prosazovat trasu, která jednoznačně zlepší kvalitu života a propojení s okolními aglomeracemi všech občanů Velkých Přílep.

 

19. Nainstalujeme úsekové radary na měření rychlosti

Na spoustě míst v obci jsou z bezpečnostních důvodů instalovány značky na snížení povolené rychlosti vozidel. Řidiči však bohužel tyto značky z velké části nerespektují. Jediné funkční zařízení, které usměrní neukázněné řidiče, jsou stacionární a úsekové radary s kamerovým systémem, který zajistí okamžité pokutování těchto neukázněných řidičů. Jde o úseky na kritických místech v obci, jako je škola, přechody pro chodce, vjezdy do obce apod. Pořídíme mobilní radar pro možné měření Obecní policie.

 

20. Nainstalujeme dynamické váhy na přetížená auta

Obec i kraj investuje každoročně velké finanční prostředky do oprav silnic, zcela však chybí následná kontrola zejména přetížených nákladních automobilů. Naše silnice II. a III. kategorie nejsou pro těžká nákladní auta přizpůsobena a opravené silnice opět velmi brzy zničí. Na některých místech v obci jsou instalovány značky zakazující vjezd nákladních vozidel např. nad 3,5t či 7,5 tuny, které bohužel často řidiči nákladních vozidel nerespektují. Existující dynamické vážné systémy umožňují zvážit vozidla bez nutnosti jejich zastavení a pomocí kamerových systémů určit ihned majitele vozu včetně jejich pokutování za přetěžování silnic a mostů. Jedině touto metodou je aktuálně možné tyto nákladní automobily dostat tam kam patří, tj. na dálnice a silnice I. kategorie, které jsou na tato nákladní vozidla svou konstrukcí připravena a přizpůsobena.

 

21. Budeme pokračovat ve výstavbě chodníků a přechodů

Budeme dbát na pěší prostupnost u všech navrhovaných stavebních a územních akcí. Zajistíme opravy dlouhodobě zanedbaných ulic ve staré zástavbě a budeme dbát na zachování a zlepšování veřejné dopravy, včetně obnovení funkčnosti autobusové zastávky Roztocká.

 

 

Velké Přílepy dne 29.8.2022